Järjen menetystäkö, koska kääpiöluppahaaveita


Nyt kaivataan yhteisöllistä apua ja pian!
 
Tori.fi -myynti-ilmoituksissa törmäsin tähän ihanuuteen.
 
 
 
 
Tämä otus vei sydämeni. Kääpiöluppapoika. Mietin täällä nyt kuumeisesti kääpiökanin hankintaa. Meillä on ollut aikaisemmin gerbiilejä joten ihan ummikkoja emme ole.
 
Auttakaa ja laittakaa minut järkiini ennenkuin oikeasti tämä söpöstys asuu meillä.  
 
 
Me kaivataan nyt käytännön kokemuksia!
 
-T-
 
 
 
Tässä vähän lisää tietoa kanin hoidosta.

1. Yleistä

Kani on verrattain pitkäikäinen lemmikki. Se elää keskimäärin 5-8 vuotta, mutta voi elää jopa yli kymmenvuotiaaksi. Tämä on otettava huomioon kania hankittaessa: kani on pikkujyrsijää huomattavasti työläämpi hoidettava, ja siihen on oltava valmis sitoutumaan lähes yhtä pitkäksi aikaa kuin koiraan. Kanit ovat lemmikkeinä yleisiä. Vastoin yleistä käsitystä kani ei ole jyrsijä, vaan kuuluu kaniinieläimiin.
Kaneja on olemassa useita eri rotuja, jotka eroavat toisistaan suurestikin koon, ulkonäön ja luonteen puolesta. Kääpiökanit ovat useimmiten niitä helppohoitoisempia. Tilantarvekin on kääpiöroduilla aivan erilainen kuin jättikaneilla. Useimmat lemmikkikanit ovat edelleenkin risteytyskaneja tai ns. maatiaiskaneja.

2. Mistä kani hankitaan?

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että kani kannattaa hankkia kasvattajalta. Kasvattajalta hankitusta kanista tietää aina varmasti, mitä sukupuolta se on ja minkä kokoinen siitä kasvaa. Puhdasrotuisten kanien aikuisiän koko on hyvin ennustettavissa toisin kuin risteytyskanien. Jos haluat osallistua kanisi kanssa näyttelyihin ulkomuotoluokkiin, on kasvattaja ainoa mahdollinen valinta. Kasvattaja kertoo myös kanin tasosta näyttelyitä ajatellen, esittelee sen vanhemmat ja antaa ohjeita lemmikin hoidosta. Kasvattajilta ostetut kanit ovat yleensä tatuoituja.
Lähes kaikki eläinkaupat myyvät kaneja. Eläinkaupoista löytyy niin risteytyskaneja kuin puhdasrotuisiakin. Eläinkauppojen taso vaihtelee valitettavasti laidasta laitaan, joten myös eläinten "laatu" saattaa olla varsin kirjavaa. Eläinkaupasta voi löytyä aivan ihana lemmikkikani, mutta kokematon ostaja voi myös pahimmassa tapauksessa saada sairaan, ulkoloisista kärsivän eläimen. Risteytyskania ostettaessa täytyy myös muistaa, ettei sen koko ole täysin ennustettavissa. Kääpiökanina myydystä poikasesta saattaakin kasvaa neljän kilon painoinen jötikkä.
Hyvän eläinkaupan tunnistaa siinä missä hyvän kasvattajankin siitä, että eläimet ovat terveitä ja niillä on hyvä olla. Kaneilla on oltava häkeissään riittävästi tilaa ja niiden asumusten tulee olla puhtaat. Lajiyhdistyksen viralliset kasvattajat täyttävät varmimmin hyvän kasvattajan tunnusmerkit. Myös kasvattajanimettömien kasvattajien joukosta löytyy hyviä ja vastuuntuntoisia kasvattajia.

3. Uros vai naaras - yksi vai kaksi?

Uroskanit ovat usein lemmikkeinä miellyttävämpiä kuin naaraat. Naaraskanit saattavat puolustaa pesäänsä hyvinkin aggressiivisesti. Urokset ovat naaraita leppoisampia. Niillä on kuitenkin taipumuksena merkkailla reviiriään virtsallaan, minkä vuoksi ne on syytä kastroida. Kahdesta kanista on aina seuraa toisilleen. Kaksi naarasta tulevat yleensä toimeen samoin kuin naaras ja kastroitu uros. Urokset sen sijaan tappelevat keskenään eikä niitä sen vuoksi tule koskaan pitää yhdessä. Naarasta ja leikkaamatonta urosta ei luonnollisestikaan voi pitää yhdessä, koska seurauksena olisi hallitsematon poikastulva ja emon rasittuminen. Jotkut pitävät kaninsa seurana myös marsua, mutta tämä ei ole suositeltavaa. Kani saattaa tahattomastikin vahingoittaa pienempää marsua hengenvaarallisesti, ja lisäksi kaneilla melko yleisesti piilevänä esiintyvä pasteurella-bakteeri voi olla marsulle kohtalokas.

4. Kani tulee taloon

Ennen kuin haet kanin uuteen kotiinsa, sillä tulee olla häkki valmiiksi sisustettuna odottamassa. Anna kanin ensin rauhassa totuttautua uuteen ympäristöönsä. Tämän jälkeen kania voi alkaa silitellä ja muutenkin käsitellä. Kanit ovat harvoin niin arkoja kuin esim. marsut tullessaan uuteen kotiin. Ne ovat varsin nopeasti valmiita tutkiskelemaan uutta ympäristöään ja tutustumaan omistajiinsa.

5. Kanin käsittely

Kanit ovat hyvin seurallisia ja nauttivat yleensä käsittelystä ja rapsuttelusta. Naaraat eivät kuitenkaan aina välttämättä ole kovin ihastuneita sylissä pitämiseen. Kania nostetaan tukevasti toisella kädellä rintakehän alta ja toisella takapuolesta kannattelemalla. Kania pidellään niin, ettei se pääse rimpuilemaan. Jos kani pääsee potkimaan takajaloillaan kovasti sylissä ollessaan, se voi vahingoittaa selkänsä pahoin. Kania sylissä pidettäessä täytyy myös varoa, ettei se pääse hyppäämään korkealta. Kania ei missään tapauksessa saa nostaa korvista. Kanin käsittelylle täytyy varata aikaa joka päivä.

6. Häkki ja tarvikkeet

Kanin häkkiin pätee sääntö "mitä suurempi, sen parempi". Kääpiökanin häkin tulee olla pohjapinta-alaltaan vähintään 50 x 100 cm. Mitä suurempi rotu, sitä suurempi täytyy häkinkin olla. Itse kanin hankintakustannukset jäävät pieniksi verrattuna häkin hankintaan, joka maksaa helposti yli 300 euroa. Kania ei tulisi pitää koko päivää häkkiin suljettuna, vaan mieluiten vapaana asunnossa. Jos tämä ei ole mahdollista, tulisi kanin häkki ainakin sijoittaa huoneeseen, jossa kani voi jaloitella vapaasti. Ulkonakin kania voi periaatteessa pitää, mutta eri asia on, onko järkeä yleensä hankkia lemmikkiä jos sen telkeää ulos kaninkoppiin eroon muusta perheestä.
Kanihäkin perustarvikkeita ovat tarpeeksi suuri pesäkoppi, painava ruokakuppi, juomapullo, vessalaatikko, heinähäkki, mineraalikivi sekä kalkkikivi. Lisäksi häkkiin on syytä laittaa oksia, joita kani voi jyrsiä. Kuivikkeeksi soveltuu tavallinen kutterinpuru. Vessalaatikkoon kannattaa laittaa esim. Pellex-purupellettiä. Paakkuuntuvaa kissanhiekkaa laatikkoon ei saa laittaa, sillä kani saattaa syödä sitä. Mikäli kani osaa käyttää vessaa, käyvät itse häkin kuivikkeeksi myös heinä, olki tai vaikkapa räsymatto. Vessalaatikko on hyvä siivota usein, omistajan nenä kyllä kertoo milloin se on tarpeen. Häkki siivotaan n. kerran viikossa.

7. Ruokinta

Kanin perusravintoa on hyvälaatuinen kuiva heinä. Sen lisäksi annetaan joko jyväsekoitusta tai täysravintopellettiä. Pelletti on ravintoarvoiltaan parempaa kuin jyväseos ja se myös lihottaa vähemmän. Sopivia pellettejä ovat esim. Genesis ja Altromin. Heinäpellettiä ei kannata ostaa, sillä kanit eivät juuri pidä niistä ja niiden ravintoarvo on lähes olematon. Lisäksi kanille annetaan kohtuudella tuoreravintoa. Apilaa tai kaalia ei pidä antaa, kuten ei myöskään sitrushedelmiä. Vääränlainen ruokinta saattaa aiheuttaa ripulia, ummetusta sekä leukapaiseita. Kannattaa aina noudattaa ruokinnassa kasvattajan antamia ohjeita.

8. Turkin ja kynsien hoito

Lyhytkarvaistakin kania kannattaa harjata säännöllisesti. Harjaaminen poistaa kuollutta karvaa ja parantaa verenkiertoa. Tietysti se on myös mukavaa kanin ja omistajan yhdessäoloa. Sopiva harja on esim. vauvan pehmeä harja. Pitkäkarvaiselle kanille turkin säännöllinen hoito on erittäin tärkeää jottei karva takkuuntuisi ja huopaantuisi. Angorakanin turkki täytyy myös keritä säännöllisesti. Älä hanki angorakania ellet ole täysin varma että jaksat hoitaa sen turkin kunnolla.
Kanin kynnet tulee leikata n. joka toinen viikko jotteivät ne kasvaisi liian pitkiksi. Liian pitkät kynnet vääntävät kanin varpaat väärään asentoon jolloin liikkuminen vaikeutuu. Kani on hyvä totuttaa pienestä pitäen kynsien leikkaamiseen. Oikea asento kynsien leikkuussa on pitää kania selällään. On tärkeää ettei kani pääse hyppäämään tästä asennosta pois, koska se voi silloin vahingoittaa itseään. Vaaleat kynnet on helppo leikata valoa vasten, tummissa täytyy opetella tuntemaan kynsien oikea muoto ja leikata sen mukaisesti vähän kerrallaan. Myös eläinlääkärit sekä monet eläinkaupat voivat leikata kanin kynnet, mutta omistajan pitäisi opetella tekemään se itse. Toinen henkilö voi auttaa esim. pitämällä kania tukevasti paikoillaan.

9. Liikunta

Kani tarvitsee runsaasti mahdollisuuksia liikkumiseen pysyäkseen onnellisena. Kaikkein ihanteellisimmassa tapauksessa kani saa olla asunnossa vapaana jatkuvasti niin, että käy häkissään vain syömässä ja tarpeillaan. Jos kania ei voi pitää koko ajan vapaana, sillä tulisi ainakin olla mahdollisuus päästä häkistä vapaaksi useaksi tunniksi päivässä. Kesällä myös ulkotarha on hyvä vaihtoehto vapaana pitämiselle. Yöksi kani otetaan sisälle, tai sitten sille on varattava varmasti tarpeeksi lämmin ja kuiva koppi. Kania vapaana pidettäessä täytyy varmistaa, ettei se pääse jyrsimään sähköjohtoja. Samassa tilassa ei myöskään saa olla koiria tai kissoja. Kilteinkin kotikoira saattaa reagoida ympäriinsä pomppivaan saaliseläimeen viettinsä mukaisella tavalla.

10. Poikasia?

Ennen kuin millään lemmikkieläimellä teetetään poikasia, tulee omistajalla olla selvillä yksi asia: minne poikaset joutuvat sen jälkeen kun niistä on aika luopua? Omistajan täytyy olla valmis huolehtimaan poikasista silloinkin, jos ne eivät menkään kaupaksi. Uroskanien kohdalla tästä syntyy pian ongelmia.
Kaneilla ei ole erityisiä kiima-aikoja, vaan naaraskani voi tulla kantavaksi koska tahansa ollessaan yhdessä uroksen kanssa. Kantavan kaniemon käytös yleensä muuttuu ja rauhallisestakin kanista voi tulla vihainen ja pureva. Kantavaa kania on käsiteltävä erittäin varovasti. Kaniemo kantaa poikasiaan noin kuukauden, minkä jälkeen se synnyttää jopa 10 poikasta, hieman rodusta riippuen. Kääpiörotujen poikueet ovat yleensä pienempiä, n. 4 poikasen poikueita.
Poikaset ovat syntyessään sokeita ja täysin karvattomia. Silmät aukeavat n. 10 päivän iässä. Pariviikkoisina poikaset alkavat tutustua maailmaan pesän ulkopuolella sekä syödä kiinteää ravintoa. Poikaset ovat vieroitusikäisiä 7 viikkoisina. Urospoikaset on erotettava naaraista ja emostaan tässä vaiheessa. Aikaisin luovutusikä on 8 viikkoa. Kanit tulevat sukukypsiksi 4-6 kuukauden iässä. Uroskanit alkavat tässä vaiheessa tapella keskenään, jolloin ne on erotettava toisistaan. Naaraat voivat myös tulla kantaviksi. Uroskanit kannattaa kastroida 5 kuukauden iässä, ellei niitä ole tarkoitettu kasvatukseen.

11. Harrastamaan!

Kaniharrastajille on Suomessa oma yhdistyksensä, Suomen Kaniyhdistys ry. Yhdistys järjestää näyttelyitä ja muuta toimintaa, julkaisee jäsenlehteä sekä ylläpitää rotukanien kantakirjaa. Yhdistykseen voivat liittyä kaikki kaneista kiinnostuneet. Lisätietoa Suomen Kaniyhdistyksen internetsivuilta osoitteesta http://www.kaniyhdistys.com/
 

Kommentit

  1. Oi miten söpö! <3 Meillä on 1,5 vuotta vanha kääpiöluppauros nimeltään Kaneli. Kokemusta ja tietoa siis löytyy. Ehdottomasti suosittelen! On sen touhailuja mukava seurata ja siitä on myös seuraa. Se asustaa pääasiassa kanssani opiskelupaikkakunnallani Jyväskylässä ja reissaa sitten viikonloppuisin mukanani kotipaikkakunnalle autossa kantokopassa ja hyvin on tottunut tähänkin. Ostimme sen kasvattajalta ja kävimme poikasia siellä katsomassa. Kaneli on kyllä aivan huippu-utelias tapaus! :) Mutta sylissä se ei liiemmin viihdy, silittelyistä ja muuten huomiosta tykkää kyllä paljon. Kanelilla on häkissä nurkkavessa, jossa on puupellettejä ja sinne se on tehnyt tarpeensa aina heti pienestä poikasesta lähtien eli se on sisäsiisti. Kaneli on häkissä aina silloin, kun kukaan ei ole kotona, mutta muuten se on aina vapaana. Ainut huono puoli on, että sähköjohtoja se järsii heti, jos niitä on jossain näkyvillä, mutta huonekalut ja muut tavarat/esineet saavat olla täysin rauhassa. Toki kaikki puputkin ovat yksilöllisiä, mutta kääpiölupat ovat yleensä seurallisia ja uteliaita. :)Voisin kirjoittaa tästä aiheesta vaikka kuinka paljon, mutta kysy sitten vaikka suoraan, jos on jotain tiettyjä juttuja, joita haluat kysyä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, Marianne! KIITOS hurjasti! Varmasti kysyn! Tätä 4kkn ikäistä kania on käsitelty ja hyvin hoidettu. Olemme sunnuntaina menossa katsomaan ja kyllä minulla edelleen on vakaa aikomus tuoda tämä nuori herra meille kotiin. ♥

      Poista
  2. Aivan ihana söpöliini. Meillä oli aikoinaan pupu, tosin ei ollut luppis. Oli aivan mukava seuralainen, mutta tosiaan tykkäsi sähköjohtojen järsimisestä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon johtojen suojaukseen aion perehtyä ihan välittömästi! :)

      Poista
  3. Täällä on yksi kääpiöluppakasvattaja, joten voin suositella kyseistä rotua :)

    Yksi mielestäni hyvin tärkeä seikka on kaninpoikasten kasvatus - eli kuinka sitä on pienestä asti käsitelty. Vaikka lähtökohtaisesti suositellaan kanin hankkimista kasvattajilla, niin hyvin paljon on sellaisiakin kasvattajia jotka eivät poikasia juuri lainkaan käsittele niiden ollessa poikasia, etenkin jos on iso kasvattaja jolla on kymmeniä kaneja ja poikueitakin toistakymmentä kerralla.

    Itselläni on yleensä 1-2 poikuetta kerrallaan, jotta ehdin kunnolla paneutumaan jokaiseen pikkuiseen. Oman kokemukseni perusteella poikasista kasvaa aikuisenakin paljon rohkeampia ja rennompia tällä tavoin. Ne ovat uuteen kotiinkin muuttaessaan samantien mukana menossa ja tutustumassa paikkoihin.

    Erilaisia kaniyhdistyksiä on nykyään erilaisia, itse suosittelen Suomen Lemmikkikanit-yhdistystä. Yhdistyksellä on ihana jäsenlehti ja yhdistyksen toiminta on perustunut nimenomaan kaniin lemmikkinä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuhannet kiitokset Marika! Pitääpä tutustua tuohon yhdistykseen tarkemmin. Soitoin tuolle myyjälle eilen ja hän vaikutti oikein luotettavalta. Kania on käsitelty aktiivisesti, se on seurallinen ja sisäsiisti. Sunnuntaina pääsemme tutustumaan tähän söpöläiseen ihan livenä! :)

      Poista
  4. Ihana...ilman muuta ostat siitä suloisen lemmikin..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä Irmastiina vauhti vain kiihtyy! Kyllä meillä taitaa olla pian kani kainalossa! ♥

      Poista
  5. Ihana pupunen<3
    Minäkin olen joskus harkinnut kania, mutta joku ei oikein lämmennyt ajatukselle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meilläkään se joku oikein alkuun tykännyt, mutta eipä se paljon auttanut! ;)

      Poista
  6. Tuliko kyseinen kääpiöluppa teille? Väinö taitaa hän olla alkuperäiseltä nimeltään? Saattaa olla minun kasvattiluppanen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Anni. Väinö alias Haisuli tosiaan asuu meillä nykyisin! :D ♥ Olipa ihana yllätys löytää sinut! Haisuli on kastroitu ja hän on saanut toverikseen luppanaaras Mymmelin. Hurmaava parivaljakko, ollaan sydänjuuria myöten rakastuttu! ♥

      Poista
    2. Voi ihana juttu, tunnistin sen vielä tuosta ylläolevasta kuvasta :) <3 Ja eksyin sinun blogiin kuvahaun perusteella, eli aivan sattumalta. Näin ymmärsinkin, kun aamulla jäin selailemaan sinun blogia, että Väinö on kastroitu ja hän saanut kaverin. Se on oikein hyvä juttu kanin kannalta, että saanut kaverin ja se, että poika on se joka on kastroitu! Voit laittaa myös s-postia minulle etunimi.sukunimi@hotmail.com jos haluat :)

      Poista
    3. Yritin jo äsken vastata, ja näköjään vastaus hävisi jonnekin. Niin sattumalta googlen kuvahaun kautta tämä ylläoleva kuva pisti silmään, muistin sen olleen Väinön myynti-ilmoituksessa.. Meinasin jo itselleni takaisin sen hakea ;) Mutta ihana että Haisuli on kastroitu ja se on saanut tyttöpupun kaverikseen. :) Voit laittaa minulle s-postiin etu.sukunimi (a) hotmail . com jos haluat vaihtaa lisää tietoja :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun vierailit blogissani!